سندروم زجر تنفسی
سندرم زجر تنفسی نوزادان (RDS) یا بیماری غشاء هیالن از علل شایع مرگ و میر و عوارض نوزادان نارس به شمار می¬رود. مرگ و میر ناشی از این بیماری بیش از 10% مواردگزارش شده است که اغلب در اثر خونریزی و عفونت ریه می باشد. این اختلال به دلیل کمبود سورفکتانت (Surfactant) و افزایش کشش سطحی آلوئولهای ریه نوزادان نارس ایجاد می شود. علائم بالینی چند ساعت پس از تولد شروع شده و شامل دیسترس تنفسی، ناله کردن، سیانوز پیشرونده، تاكي كاردي و تاكي پنه و اسیدوز میباشد. صداهای تنفسی کاهش یافته و کیفیت توبولار پیدا میکنند و در سمع ریه رالهای ضعیف در قاعده ریه ها شنیده می شود. ظرفیت باقیمانده عملی نوزاد کاهش می یابد و بخش هایی از ریه دچار آتلکتازی و کلاپس می شوند. نشانه ها طی 3 روز به بیشترین حد رسیده و پس از آن بتدریج بهبود می یابد. نارسايي تنفسي معمولاً با آناليز گازهاي خوني قابل شناسايي است. درمان این نوزادان شامل استفاده از اکسیژن با غلظت بالا،، تهویه مکانیکی، تزریق سورفاکتانت مانند برکسورف یا براکتانت ، اصلاح اسیدوز تجویز داروهای کورتن و اقدامات حمایتی دیگر می باشد.
کشف نقش کلیدی سورفاکتانت در پاتوفیزیولوژی سندرم زجر تنفسی توسط Avery و Meadدر 1959 باعث شد تا محققان به فکر تجویز آئروسل سورفاکتانت برای نوزادان نارس مبتلا به سندرم زجر تنفسی بیافتند . در دهه های گذشته متخصصان بالینی و پزشکان دانش سورفکتانت را در بیولوژی مولکولی توسعه و تشریح نمودند و نیز درک ما از نقش درمانی سورفکتانت میتواند در درمان بیماریهای نوزادان ، کودکان و بزرگسالان بیشتر شده است. ریه نوزادان نارس مبتلا به IRDS از نظر آناتومیکی و بیوشیمیایی نابالغ است. تجویز سورفکتانت اگزوژن به نوزادان نارس مبتلا به RDS میتواند فشار مورد نیاز برای باز کردن ریه را کاهش دهد و منجر به افزایش حجم ریه شود. سورفکتانت منجر به پایداری آلوئولها و افزایش تدریجی انتشار گاز ها می شود. استفاده از سورفکتانت ها مانند برکسورف (Beraksurf®) یا براکتانت (Beractant) بعنوان درمان پروفیلاکتیک هم در RDS مفید می باشد. کارآزمایی های بسیاری نشان داده اند که درمان جایگزین با سورفکتانت میتواند با افزایش کمپلیانس ریوی مرگ و میر و جنبه های متعدد ناخوشی بچه های مبتلا به RDS را کاهش دهد.
با پیشرفت دانش، ساختار مولکولی و عملکردی اجزای سورفکتانت به صورت کامل مشخص شده است. سورفكتانت يك تركيب فسفوليپيدي ميباشد كه توسط پنوموسيتهاي نوع 2 ريه توليد و ترشح ميشود. سورفكتانت حاوي 6 نوع فسفوليپيد و 4 نوع آپوپروتئين ميباشد كه در حدود 86-80% حاوي فسفوليپيدها (Phospholipids) ,8% ليپيد خنثي (Neutral Lipids) و 12-6% پروتئين (Proteins)ميباشد. لیپیدهای سورفکتانت عمدتا فسفولیپیدهایی هستند که برای کاهش کشش سطحی درون آلوئولها (Alveolar surface tension reduction) ضروری می باشند. فراوانترین فسفولیپید سورفکتانت، دی پالمتیل فسفاتیدیل کولین (DPPC) غیر اشباع است که نقش ضروری در کاهش تنش سورفکتانت ایفا می کند. پروتئینهای همراه سورفکتانت (SPs) شامل SP-A، SP-B ، SP-C و SP-D می باشند. پروتئینهای سطحی هیدروفوب SP-B و SP-C کشش سطح آلوئولی را کاهش می دهند و حداقل کشش سطحی ریوی را درون ریه ها برای اجتناب از کلاپس ریوی در خلال تنفس حفظ می کنند.
تلفن:5-982146078490+
فکس:982146075495+
ایمیل:
وب سایت : www.Tekzima.com
آدرس: تهران، جاده مخصوص کرج، کیلومتر 22.5 (بین دور برگردان اول و دوم بعد از وردآورد، بین تجهزات صنعتی الغدیر و یخچال سازی البرز)، سمت جنوب جاده، پلاک 125
کد پستی:1399114913